6 frågetecken inför Guns N’ Roses återförening 2016

Den mest efterlängtade och lukrativa återföreningen i rockhistorien blev verklighet fredagen 2 april 2016 när Axl Rose och Slash delade scen för första gången på 23 år. Skådeplatsen var nattklubben Troubadour i West Hollywood, Los Angeles – nattklubben där Guns N’ Roses slog igenom i mitten på 80-talet.

Bandmedlemmarna har inte tagit bladet från munnen för att ge svar på frågetecken inför Guns N’ Roses återförening men spelningen på Troubadour gav svar på åtminstone några frågor. Som att Axl Rose, Slash och Duff McKagan får sällskap av Dizzy Reed, Richard Fortus, Frank Ferrer och Melissa Reese.

Sedan står det klart att två eller fler spår från Chinese Democracy kommer spelas under turnén, så även Double Talkin’ Jive från Use Your Illusion. Nedan följer sex frågetecken inför Guns N’ Roses återförening:

1. Var är Steven Adler?

Ingen såg fram emot Guns N’ Roses återförening mer än Steven Adler. Han har dock inte sagt ett knyst sedan återföreningen blev officiell. Fans har spekulerat i att tystnaden är tecken på att han är involverad i återföreningen, om än i mindre skala.

När han dessutom ställde in solospelningen på Whiskey a Go Go antog man att det fanns sanning i spekulationerna. Dock såg man inte skymten av Steven Adler när Guns N’ Roses återförenades på Troubadour 2 april.

L.A. Weekly förklarar att Steven Adlers frånvaro beror på en ryggoperation – en källa berättar att Steven Adler just därför inte är redo för att spela med Guns N’ Roses, och att han kanske heller aldrig blir det.

Förhoppningsvis är informationen felaktig, alternativt att Steven Adler är på benen lagom till turnén drar igång på allvar i juni 2016.

2. Var är Izzy Stradlin?

Många överraskades när Izzy Stradlin blev medlem på Twitter för att meddela att han inte var involverad i Guns N’ Roses återförening. Det som överraskade var framför allt att han beslutade sig för att bli medlem på Twitter – Izzy Stradlin är trots allt omtalad för att vara tillbakadragen.

Kontaktade bandet Izzy Stradlin för att diskutera återföreningen? Eller valde man att bortse från Izzy Stradlin eftersom man ansåg att han inte var tillräckligt pålitlig för en hel turné? Eller tackade Izzy Stradlin nej till ett erbjudande som han ansåg var nedvärderande?

Det kan också vara så att gitarristen artigt tackade nej till att återförenas med sina forna bandmedlemmar, han lämnade trots allt bandet med åsikten att Guns N’ Roses var på väg åt annat håll än han själv.

Förhoppningsvis får vi svaret på frågan var Izzy Stradlin tog vägen under Guns N’ Roses återföreningsturné 2016.

3. Hur reparerade Axl Rose och Slash sin relation?

Under 20 år har Axl Rose varit principfast och deklarerat att han inte under några omständigheter kommer förenas med Slash. Han har bland annat kallat Slash för en dödlig sjukdom och sagt att:

” What’s clear is that one of the two of us will die before a reunion and however sad, ugly or unfortunate anyone views it, it is how it is. Those decisions were made a long time ago and reiterated year after year by one man”.

Fansen undrar naturligtvis vad som har förändrats sedan uttalandet.

Fick Axl Rose ett erbjudande han inte kunde motstå?

Har Axl Rose och Slash diskuterat på tu man hand i hopp om försoning?

Eller har Axl Rose och Slash tvingats medla via advokater och managers?

Har man tagit hjälp av terapeuter för att försonas?

Axl Rose och Slash kommunicerade inte särskilt mycket på scenen på Troubadour – talar de ens med varandra?

4. Planerar bandet att spela in ny musik?

Fans som köper biljetter till Guns N’ Roses återföreningsturné bryr sig förmodligen föga huruvida bandet planerar spela in ny musik eller ej, det betyder å andra sidan inte att det inte kommer att hända.

Rykten gör gällande att hemliga möten har ägt rum och att ett nytt album finns i planerna. Det känns med tanke på bandets förflutna osannolikt att Guns N’ Roses planerar spela in ny musik, men hoppet är det sista som överger fansen.

Mystiken som omgärdar turnén i allmänhet och återföreningen i synnerhet ställer dock dörren på glänt för ett nytt album, troligtvis är relationen mellan Axl Rose och Slash avgörande för hur det blir i slutändan, och att turnén är prov inför vad som komma skall.

Så här långt är fansen nöjda över det faktum att bandet äntligen återförenas – men vad händer efter turnén?

5. Planerar bandet att tala om det?

Bandmedlemmarna har hittills varit tystlåtna inför media. Beslutet att inte låta sig intervjuas av media har ökat intresset för återföreningen och låtit mystiken tätna.

Det stora intresset för återföreningen borgar för att hela turnén kommer säljas slut ganska snart.

Hur kommer bandet förhålla sig till intervjuer och obekväma frågor under pågående turné? Vad händer när reporter efter reporter frågar Axl Rose om den ansträngda relationen till Slash?

Media kommer ställa frågor om bandmedlemmarnas relation, uppbrottet och återföreningen – Guns N’ Roses har ingen möjlighet att undvika att svara på känsliga frågor, så vida man inte beslutar sig för att inte tala med media. Med tanke på Axl Roses relation till både Slash och media är risken för det överhängande.

Dock får vi hoppas att Axl Rose och Slash talar ut inför media en gång för alla.

6. Var är Chris Pittman?

Chris Pittman anslöt till Guns N’ Roses 1998 och lämnade hastigt 2014. Varför lämnade Chris Pittman bandet? Några månader innan spelningen på Coachella skrev han på Twitter att:

”We are playing at Coachella 2016, look out!”.

Det dröjde inte länge innan tweeten raderades. Senare dök en ytterligare tweet upp – på den gick att läsa att:

”I was just informed by mgmt to not acknowledge anything about Coachella, gnr, etc” och ”When I said ’We are playing at Coachella’, I meant me and my daughter like to play in the sand”.

Samtliga tweets om Guns N’ Roses är raderade från Chris Pittmans konto.

Fick hans avslöjande tweets bägaren att rinna över för Guns N’ Roses? Eller ville man hellre att Melissa Reese skulle spela med bandet under återföreningsturnén? Hur kom ens Melissa Reese i kontakt med medlemmarna i Guns N’ Roses?